Έλεγχος στάθμης λιπαντικού κινητήρα

Το λιπαντικό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωστή λειτουργία, αλλά και τη ζωή του κινητήρα. Ας δούμε όμως παρακάτω σε 4 απλά βήματα πως να ελέγχουμε τη στάθμη του λιπαντκού.
Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν αρκετά λεπτόρρευστο λιπαντικό για τον κινητήρα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της χαμηλής στάθμης να είναι αρκετά συχνό χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης, πολλές φορές δικαιολογούν το «κάψιμο» γραμμαρίων λαδιού ή ακόμα και ενός λίτρου μέσα σε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα. Έτσι, πρέπει να ελέγχουμε τη στάθμη του μιας και μία μικρή μείωση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δυσλειτουργία στον κινητήρα.

  • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιο επίπεδο σημείο και να το αφήσουμε εκεί με απενεργοποιημένο τον κινητήρα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα ώστε να συσσωρευτεί το λιπαντικό στην λεκάνη του κινητήρα (κάρτερ) που βρίσκεται στο κατώτερο μέρος του.
  • Για να ελέγξουμε τη στάθμη του λιπαντικού θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:
  • Βήμα 1ο: Ανοίγουμε το καπό και εντοπίζουμε το δείκτη ελέγχου στάθμης λαδιών. Συνήθως έχει κίτρινο χρώμα, ώστε να μπορούμε να τον εντοπίσουμε.
  • Βήμα 2ο: Τραβάμε προς τα πάνω το δείκτη λαδιού με προσοχή, ώστε να μην λερώσουμε τα ρούχα μας ή το χώρο του κινητήρα από τα λάδια που έχει πάνω του.
  • Βήμα 3ο: Σκουπίζουμε το δείκτη με ένα πανί ή μια χοντρή χαρτοπετσέτα από τα λάδια (συνήθως μόνο στην άκρη του) και τον επανατοποθετούμε στη θέση του.
  • Βήμα 4ο: Τον ξανατραβάμε και ελέγχουμε τη στάθμη. Το ανώτατο σημείο είναι η πάνω οπή. Αν υπάρχει διαφορά συμπληρώνουμε μικρές ποσότητες για να φθάσει στο ανώτατο.

 

πηγή:autotriti.gr